Lajm i madh për Shqipërinë, për herë të parë në histori…

Kombet e Bashkuara zgjedhën sot pesë shtete për vendet jo të përhershme në Këshillin e Sigurisë – Brazili, Emiratet e Bashkuara Arabe, Shqipëria, Gana dhe Gaboni, të cilat kaluan sepse asnjë shtet nuk kishte kundër kandidat.

Marja e një vendi në Këshillin e Sigurisë 15-të anëtarshe shihet si maja e arritjeve për shumë vende, pasi u jep atyre zë të fortë për çështjet e paqes dhe sigurisë ndërkombëtare.

Shqipëria do të jetë në Këshillin e Sigurisë për herë të parë, dhe Brazili për herë të 11-të, i cili do të barazojë atë vend me Japoninë për sa herë ka qenë në atë organ për mandat dy-vjeçar.

Tre vende garuan për dy vende në Afrikë, por Kongo u tërhoq të hënën. Kryetari i Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së Vollkan Bozkir njoftoi rezultatet e votimit të fshehtë dhe përgëzoi fituesit.

Anëtarët e sapo zgjedhur të Këshillit të Sigurisë të OKB-së do të fillojnë mandatin e tyre më 1 janar, kur ata do të zëvendësojnë pesë vendet, mandatet dy-vjeçare të cilëve skadojnë më 31 dhjetor – Estonia, Niger, Sent Vinsent dhe Grenadines, Tunizisë dhe Vietnamit.

Ata do të bashkohen me anëtarë të përhershëm të Bankës Botërore – SHBA, Rusia, Kina, Britania e Madhe dhe Franca – dhe pesë anëtarë jo të përhershëm të zgjedhur vitin e kaluar – India, Irlanda, Kenia, Meksika dhe Norvegjia.

Be the first to comment on "Lajm i madh për Shqipërinë, për herë të parë në histori…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*