Kafeja e mëngjesit, ja kur është orari më i përshtatshëm për shëndetin

Ne priremi të mendojmë për kortizolin si “hormonin e stresit”, sepse sekretohet në sasi më të larta kur ndiejmë tendosje ose teпsion nga rrethanat që ne i perceptojmë si kërkuese. Të gjithë e duam kafenë për të nisur një ditë të re me energji. Madje, shumë nuk bëjnë dot asgjë pa pirë fillimisht një kafe sapo zgjohen, shkruan Taste of Home.

Por a e dini se, sipas shkencëtarëve, ka një kohë më të mirë për të pirë kafenë e mëngjesit?

Rezulton se koha më e mirë për të pirë kafe nuk është sapo hapni sytë në mëngjes, por një orë pasi të zgjoheni, transmeton lajmi. Kjo sepse një orë pasi të zgjoheni, prodhimi i kortizolit në trupin tuaj është në një nga tre kulmet e tij ditore, sipas studiuesve. Ne priremi të mendojmë për kortizolin si “hormonin e stresit”, sepse sekretohet në sasi më të larta kur ndiejmë tendosje ose tension nga rrethanat që ne i perceptojmë si kërkuese.Por një mënyrë tjetër e të menduarit të kortizolit është si “hormoni i vigjilencës”, sepse arsyeja që trupat tanë prodhojnë më shumë kortizol kur jemi nën stres është se rrit vigjilencën, e cila mbështet përgjigjen tonë të “luftës ose ikjes” kur përballemi me situata stresuese.

Pse duhet të presësh?

Konsumimi i kafeinës ndërsa trupat tanë janë në kulmin e prodhimit të kortizolit e mëson trupin të prodhojë më pak kortizol, sipas kronofarmakologëve që studiojnë mënyrën se si ilaçet (apo kafeina) ndërveprojnë me ritmet natyrore biologjike të trupit tonë.Jo vetëm që kjo minon efektin e kafeinës, por gjithashtu punon kundër efektit të gatishmërisë së kortizolit. Ndoshta edhe më keq, mund të kontribuojë në zhvillimin e një tolerance për kafenë (që do të thotë se do të duhet gjithnjë e më shumë për të dhënë efektin e dëshiruar)!

Kështu që për të marrë ato përfitime që doni nga kafeja juaj e mëngjesit, përpiquni të prisni një orë pasi të jeni zgjuar për të shijuar filxhanin e parë.Dhe kur dëshironi një dozë tjetër kafeine gjatë ditës, përpiquni ta merrni jashtë periudhave të tjera kulmore të prodhimit të kortizolit – që janë zakonisht midis mesditës dhe 1:00 pasdite, ndërmjet orës 5:50 pasdite dhe ora 6:30 pasdite. /Lajmi.net/

Be the first to comment on "Kafeja e mëngjesit, ja kur është orari më i përshtatshëm për shëndetin"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*