Çmimet e naftës më të larta që nga marsi

Londër, 1 qershor 2021 (MIA) – Çmimet e naftës sot në Londër u rritën në nivelin më të lartë që nga marsi – në 71 dollarë amerikanë, për shkak të pritjeve në rritje për rritjen e kërkesës për karburant gjatë sezonit të udhëtimeve verore në SHBA.

Në tregun e Londrës, çmimi për fuçi u rrit për 1,48 dollarë krahasuar me mbylljen e mëparshme dhe ishte 70,80 dollarë. Në tregtinë e mëparshme, çmimi arriti nivelin më të lartë gjatë ditës së punës pas 8 marsit prej 71 dollarëve amerikanë.

Në tregun amerikan, fuçi u rrit për 1,87 dollarë në krahasim me mbylljen të premten dhe u tregtua për 68,19 dollarë.

Rritja e çmimit erdhi gjithashtu nga të dhënat kineze se aktivitetet në fabrikë u rritën me normën më të lartë këtë vit në maj.

“Megjithëse ka shqetësime rreth kufizimeve më të rrepta në lidhje me Kovid-19 në të gjithë Azinë, tregu duket të jetë më i përqendruar në historinë për kërkesë pozitive nga SHBA-ja dhe pjesë të Evropës,” thanë analistët e ING Economics.

Firma për monitorim GasBuddy publikoi se kërkesa e SHBA-së për benzinë ​​të dielën, gjatë fundjavës kërceu për 9,6 mbi mesataren në katër javët e kaluara, që është kërkesa më e lartë javore që nga vera 2019.

Sidoqoftë, rritja e çmimeve ka pritje të kufizuara për ofertë më të madhe të naftës së papërpunuar në treg.

Organizata e vendeve eksportuese të naftës (OPEK) dhe aleatët e saj – më mirë të njohur si OPEK + me shumë gjasa do të bien dakord të vazhdojnë ta lehtësojnë ngadalë uljen e furnizimit, thonë burimet e OPEK, pasi që prodhuesit e ekuilibrojnë rimëkëmbjen e pritshme të kërkesës me rritjen e mundshme të ofertës iraniane.

“Nuk ka shenja të ndarjes në grup dhe ne presim që ai të mbajë një kurs të qëndrueshëm me një kontroll shumë të mirë të tregut,” tha Bjarn Shieldrop nga SEB-i norvegjez.

OPEK + vendosi në prill të kthejë në treg 2,1 milionë fuçi me furnizim ditor të naftës së papërpunuar në periudhën maj-korrik, sepse parashikoi një rritje të kërkesës globale, përkundër numrit të madh të rasteve të koronavirusit në konsumatorin e tretë më të madh të naftës në Indi.

OPEK në ueb faqen e saj sot publikoi se çmimi i një fuçi nafte për anëtarët e tij të hënën ishte 68,53 dollarë, që do të thotë se u rrit për 33 cent nga dita e mëparshme e tregtimit.

Be the first to comment on "Çmimet e naftës më të larta që nga marsi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*